Lahodné třešně v horkém létě

Lahodné třešně v horkém létě

Srp 10, 2017 / By : / Category : Produkty

Třešně jsou ovocem původem z Malé Asie, odkud je do Evropy v prvním století před naším letopočtem přivezl římský vojevůdce Lucullus. Na našem území se začali třešně pěstovat ve dvanáctém století. Jsou to plody z některých druhů stromů, do kterých se řadí například i višeň, švestka anebo broskvoň. Plod třešně měří až dva centimetry a skládá se ze slupky, dužiny a pecky. Mimo nejznámějších červených třešní jsou známé i existující druhy ve velkém množství variant. Tyto druhy se liší jak velikostí, tak i barvou. Barva třešní může být:
§  červená
§  žlutá
§  načernalá
dvě třešně

Léčivé účinky třešní jsou velmi široké, neboť obsahují množství účinných látek. Mimo vitamínu B12 v sobě třešně obsahují všechny důležité živiny. Jedná se především o:
§  vitamíny A, C
§  kyselinu listovou
§  minerální látky
§  železo
§  jód
§  draslík
§  vápník
§  hořčík
§  zinek
Třešně mají pozitivní vliv:
§  Na trávení a vylučování.
§  Napomáhají při hubnutí.
§  Dokáží čistit játra.
§  Pročišťují ledviny i krev.
§  Mají antioxidační účinky.
§  Pozitivně působí na štítnou žlázu.
§  Podporují stavbu kostí, vaziva a zubů.
§  Napomáhají léčbě paradentózy, zánětu dásní a závěsného aparátu.
§  Mají protizánětlivé účinky.
§  Pozitivně působí při léčbě artritidy.
§  Poskytují úlevu při zánětlivém onemocnění kloubů.
§  Napomáhají při léčbě dny a revmatismu.
§  Poskytují úlevu při potížích s pokožkou.
§  Příznivě působí v léčení cukrovky, neboť podporují tvorbu inzulínu.
§  Díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou.
§  Pomáhají při bolestech páteře.
třešně a višně

Třešně jsou chutné a zdravé

Třešně můžeme konzumovat syrové, ale i tepelně upravené. Jsou vhodné pro přípravu:
§  ovocných kompotů
§  rozličných marmelád
§  bublanin a jiných sladkých moučníků
§  ovocných zmrzlin
§  ozdoba na rozličných zákuscích a dezertech
§  nejrůznějších nápojů, a to jak nealkoholických, tak i alkoholických

Lahodné třešně v horkém létě
Ohodnoťte příspěvek